torstai 29. toukokuuta 2014

Sekainen korttipakka

On tämä allergialapsen alkutaival raskasta etenkin äidille. Kun ei ole aikaisemmin tarvinnut perehtyä, tutustua allergioihin, eikä niiden kanssa taistelemiseen. Kun ei tiedä mistä mikäkin johtuu? Mikä aiheuttaa ihottumaa ja mistä sitä tämän kaiken aloittaisi? Tuntuu pahalta, kun ei tiedä syytä miksi vauvan iho reagoi niin pahasti?
 
Allergiatestien jälkeen kun pojulla todettiin maitoallergian lisäksi kananmuna-allergia olen jättänyt kananmunaa sisältävät tuotteet ruokavaliostani pois. Pari päivää allergiatestien jälkeen iho oli erittäin hyvässä kunnossa. Ajattelinkin kananmunan olleen ihottuman syypää. Niin taas matto vietiin jalkojen alta ja tässä sitä oltiin:

20.5.2014 Nämä kohdat ovat ne pahimmat, jotka ovat kokoajan ärtyneet.

Yritin itse miettiä mikä ihoa ärsyttää. Vastaus tuli yhtenä iltapäivänä kun poju oli syönyt riisi-broilerisosetta. Oli muutamana päivänä pulautellut mielestäni poikkeuksellisen runsaasti tämän ruuan jälkeen. Iholle ilmestyi "allergia läikkiä" -> eli punaisia täpliä ja toisen käden taive tuli ihan punaiseksi. Broileri ei siis sopinut, vaikka se on yleensä hyvin siedetty liha joka sopii useimmille vauvoille.

Kun en saanut ihoa millään rauhoittumaan (muuta kuin kortisonilla) ajattelin turvautua viisaampien apuun. Soitin Seinäjoelle ja toivoin apua sieltä. Toivoin että he osaisivat antaa vastauksia, mitä ihmettä teemme? Sain tietää, että kananmuna-allergiselle ei yleensä sovi broileri (en osannut yhdistää, samasta eläimestähän nämä tulevat). Eikä naudanliha sovi yleensä maitoallergiselle. Saimme nyt ohjeeksi olla syöttämättä allergiaa aiheuttavia ruokia, niin kuin tuo broileri (TOTTAKAI!). Omasta ruokavaliostani meni tietenkin kana ja naudanliha kiellettyjen listalle. Sinänsä harmi, koska syön lohen lisäksi vain kanaa. Ihon pitäisi antaa nyt rauhoittua ennen kuin alamme kokeilemaan uusia ruoka-aineita. Nyt on pojulla viikon kortisonikuuri päällä ja toivotaan, että iho olisi rauhallisempi sen jälkeen. Jos ihottuma palaa saan nostaa kädet pystyyn, koska en osaa sanoa mistä ihottuma voisi seuraavaksi johtua: minun maidostani vai vauvan syömistä soseista? Toivotaan, ettei tarvitsisi miettiä, mutta sen näkee tämän kuurin jälkeen.
 
Poju on erittäin herkkähipiäinen. Koira nuolaisi muutaman kerran pienen otsaa, ohimoa ja silmäkulmaa. Hetkenpäästä näytti tältä. Aika karua? Olenkin nyt huolehtinut ettei koira nuolaise, tai jos nuolaisee pyyhin sen jälkeen pojun otsaa kostealla.

4 kommenttia:

 1. Hui kauhistus! Näyttääpä kurjalta!

  No en minäkään olisi ajatellut broilerin ja munan jotenkin liittyvän toisiinsa, voi haloooo :D :D D, hahhahaa, tuntee itsensä pöhköksi! No hyvä, että taas jotain vinkkiä kuitenkin mitä voi koittaa, vaikka sulle tuottaa vaikeuksia....:(

  Luin muuten jostain, että iholle voisi koittaa kortisonivoiteiden sijaan ihan puhdasta 100%:sta kookosöljyä. Että pitäisi toimia hyvin. En sitten tiedä kun omakohtaista kokemusta ei ole, mutta ajattelin, että voisin ostaa purkin sitä (saa kuulemma ihan ruokakaupoista, kunhan katsoo, että tosiaan on 100%) ja kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuosta kookosöljy vinkistä, pitääpä katsoa seuraavan kerran kun käyn kaupassa josko sitä löytyisi. Kaikki lempeämmät keinot kyllä kokeilen mielelläni. Ei tuota kortisonia ole kiva käyttää :(

   Poista
 2. Moikka! Löysin Googlen kautta tämän julkaisun, meillä 3kk pojalla täysin samanlaista ihottumaa. Löytyykö teillä allergian aiheuttaja jossain kohtaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! En ole blogissani ehtinyt käydä, joten vastauksen tulee varmasti liian myöhään / et huomaa vastaustani. Lopulta itse olin erittäin niukalla dieetillä, jätin pois paljon eri ruoka-aineita, myös maidon. Voi olla että olen blogissani kertonut tästä jo jos olet eteenpäin lukenut, mutta kaikesta ruokavaliomuutoksistani huolimatta poju sai oireita. Päätin ajatella pojun parasta ja siirryimme kokonaan apteekin nutrilon pepti korvikkeeseen ja oikeisiin ruokiin. Saimme vielä monet etapit käydä läpi mitkä sopi ja mitkä ei. Selvää yhtenäistä allergian aiheuttajaa en löytänyt, koska poju sai oireita välillä ruoka-aineista jotka olivat aiemmin sopineet :( Jopa luumusoseesta!

   Annan sinulle neuvon: Kirjoita ruokapäiväkirjaa omista syömisistäsi - jokainen suupala. Näin saatat saada kiinni mikä oireita aiheuttaa ja mikä ei. Tsemppiä! Meillä ruoka-aineallergiat loppuivat kokonaan 1-vuotiaana ja nyt 3v saa syödä mitä vain :)

   Poista