maanantai 11. elokuuta 2014

Pojan palleroinen 8kk

On tämä ajan kuluminen niin uskomattoman nopeaa! Eilen kävin katsomassa ystäväni viikon ikäistä poikavauvaa ja voi hellanlettas kun toinen oli pieni. Ei sitä muistakkaan, että meidän 8kk pojanpallero on ollut joskus nuin käpyhiiren kokoinen - aika kultaa muistot. Tässä sitä nyt ollaan, yhden kuukauden taas lähempänä vuoden ikää.
Poju on nyt 8kk ikäinen ja seuraava (lääkäri)neuvola on vasta kuun loppupuolella, lähempänä 9kk ikää. Kävimme viime viikolla Seinäjoen keskussairaalassa allergiapolilla ja ravitsemusterapeutilla. Siellä tsekattiinkin pojun uudet komiat mitat:
7940g (6kk:7285g)
68cm (6kk:65cm)

Saimme nyt reseptin siirtyäksemme Nutrilon pepti 2 maitoon, joka on tarkoitettu yli puolivuotiaille vauvoille. Toivotaan, että siirtyminen tapahtuisi helposti. Sitä kun ei tiedä sopiiko tuo kakkosmaito aivan yhtä hyvin kuin ykkönen. Toisille sopii ja toisille ei. Toivotaan parasta.

ALLERGIA:
Allergiarintamalla on nyt suhteellisen seesteinen vaihe. Toisessa leukapielessä on vähän näppyä ja iho rikki kun poju on siihen raapaissut kun leukapieliä on vähän kutittanut. (Tämä allerginen kutina on aina leukapielissä ja leuan alapuolella rintakehällä.) Katsotaan tilannetta ja toivotaan ettei ole allergiaan viittaavaa. Meillä selvinä allergiaoireina on erittäin runsas pulauttelu ja ihottuma. Jos poju ei saa mitään allergisoivaa niin ei pulauttele juurikaan, joten tuo ero on ihan silmiinpistävä.
Jatkosuunnittelu: Kananmuna-altistus tehdään Seinäjoella lääkärin valvovan silmien alla ehkä lokakuussa tai vuoden iän tietämillä. 1-vuotisrokote annetaan sitten joko Seinäjoella jos tuota kananmuna-altistusta ei olla ehditty tehdä ennen sitä tai jos poju on saanut allergiaoireita kananmunasta. 1-vuotisrokotteessa on kananmunaa, joten siksi sen kanssa ollaan tarkkoja.

Kävimme myös ravitsemusterapeutilla, joka oli aivan ihana! Saimme positiivista palautetta siitä, että meillä on mukavan laaja kirjo pojulle sopivia ruoka-aineita. Vaikka vaihtelua ei ruuan suhteen paljon olekaan, niin näin pieni ei kuulemma osaa sitä vielä vaatiakaan, eikä tarvitsekaan. Saimme myös paljon vinkkejä siitä mitä kokeilemme seuraavaksi. Nyt on kuulemma turha lähteä kokeilemaan uudestaan ruoka-aineita joista on tullut allergiaoireita, kun on vielä paljon sellaisia ruoka-aineita kokeiltavana mitä poju ei ole maistellut. Joskus myöhemmin lähdemme kokeilemaan uutta kierrosta näistä jo kokeilluista.

Poju syö nyt: Nutrilon pepti 1, Riisipuuro, Bataatti, Parsakaali, Porsaanliha, Banaani, Mustikka, Bataatti-kesäkurpitsa sose.
Päärynä on myös sopinut pitkän aikaa, mutta nyt on pulautellut erittäin paljon aina tuon soseen jälkeen. On nyt tauolla hetken aikaa, niin näemme onko ihon reagointi tuohon päärynään yhteydessä.
Kokeilussa: Tattaripuuro
Täysin kielletty: Maito, Kananmuna, Luumu, Broileri / Kana, Naudanliha
Allergiaoireita / Pulauttelua / Ihottumaa tullut näistä: Porkkana, Persikka, Omena, Mango, Ruusunmarja/Vadelma, Kasviskinkku herkku, Kaurapuuro.
 
Poju on ottanut hurjan kehityksen liikkumisessa. Tänään lähti konttimaan, ihan ensimmäistä kertaa niin että kädet liikkuivat jalkojen tahtiin - meno on niin suloista kun vielä takellellaan rytmin kanssa ja lysähdetään masulleen. Tästä ei lannistuta vaan meno jatkuu uudestaan. Poju on oppinut myös istumaan kunnolla ja osaa nousta maasta puoli-istuntaan, niin että nojaa toisella kädellä lattiaan. Myös tutti löytää tiensä taitavasti suuhun.
 
 
PÄIVÄRYTMI:
Herätään klo.8-9
Puuro ja maito
Klo.11-12 Kasvissose ja päiväunille omaan sänkyyn
Herätään klo.13-14
Klo.14-15 hedelmäsose / hedelmää + vettä/maitoa
Klo.16-17 maitoa
-> päiväunille sisälle, josta herätään klo.17-19
Klo.18-19 lihasose ja maitoa
Klo.21-22 maitoa ja puuroa, jonka jälkeen nukkumaan.

Suurin muutos päivärytmiin on tullut nyt kesähelteillä. Poju nukkuu sisällä päiväunet. Omassa sängyssään, sillä ulkona on ollut niin kuuma, etten ole yrittänytkään viedä pojua ulos nukkumaan. Koitetaan taas ilmojen viilennettyä uudestaan. Tosin, vauvakoppaa ei enää ole kun poju osasi nousta sitä vasten istumaan, etten tiedä miten unet sujuvat ratasosan valjaissa kiinni. Voi olla, että hyvinkin - täytyy kokeilla!
 
Poju nukahtaa erittäin helposti maidon jälkeen niin päivällä kuin illallakin. Ei tarvitse kuin sänkyyn nostaa niin nukahtaa. Joskus iltaisin pitää käydä muutaman kerran laittamassa tutti ja pupuli kainaloon, niin sitten nukahtaa itsekseen. Yöllä herätään yleensä klo.05-07 aikoihin syömään maitoa. Eli kerran yössä syödään.
Pojulla on nyt tosi vahva eroahdistus minusta. Ei kelpaa isin syli, vaan äidin syliin on päästävä. Jos leikkii tyytyväisenä isin seurassa lattialla ja näkee minun menevän ohitse niin heti alkaa huuto perääni. Monesti jos lähden johonkin niin huutaa / kitisee niin kauan ennen kuin saavun. On se rankkaa olla pieni mies! Toisaalta ihana huomata kuinka tärkeä olen pojulle. Hän on niin äärettömän rakas miniukkeli minulle! Nautin niin kovasti tästä kotiäidin arjesta, että ihan kauhistuttaa palata töihin marraskuussa :'( Nyt ei vielä saa murehtia tulevaa, vaan pitää nauttia täysin siemauksin näistä jäljellä olevista päivistä mitä meillä poikien kanssa vielä on ennen töiden alkua.

2 kommenttia:

  1. Tosi tarkka päivärytmi, mikä on varmasti todella hyväksi lapselle. Miten ikinä itse osaan luoda jonkin päivärytmin? Nyt ainakin mennään ihan miten sattuu.. ei varmaan ole hyväksi näin pienellekään.

    Tuntuu itsestäkin jo pahalta ajatella töihin paluuta, en halua, en tahdo! Haluan vain olla tämän vauvelin kanssa kotona :).

    VastaaPoista
  2. Se päivärytmi tulee kyllä ihan itsestään viimeistään sitten kun kiinteitä ruokia alataan syömään :) Ei nuin pienellä oikeastaan ole vielä rytmiä kun nukkuu miten sattuu. Voi kun saisi pojun 4-5h päiväunet takaisin, pienenä nukkui yhdet päiväunet pihalla klo.11/12-16 - voi niitä aikoja! Tänään on nukuttu 2krt 40min ja 1krt 2h. Heräsi jo seitsemän jälkeen kun esikoinen valmistautui kouluun lähtöön. Harmillista kun meidän makkari on tässä keittiön vieressä niin kaikki äänet kuuluu. (Eikä meillä ole sitä makuuhuoneen oveakaan vielä...)

    Sulla on vielä pitkä aika olla kotona! No ei, se 9kk menee kyllä ihan liian nopeasti!!!

    VastaaPoista