lauantai 4. lokakuuta 2014

Poju 10kk

Mihin tämä aika on oikein mennyt? Tuntuu, että siitä on vain pieni hetki kun kirjoitin pojun 9kk postauksen. Poju on syntynyt 2.12.2013, joten tämäkin tulee viiveellä, mutta päivät ovat niin hektisiä, ettei joka päivä ehdi tuottamaan tekstiä. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, eikö niin?
Kuukauden saamme nauttia pojun kanssa vielä kiireettömästä arjesta ennen kuin menen töihin. Erittäin haikeata, mutta nämä seuraavat viikot kertovat onko poju kuukauden päästä hoidossa ja missä, mutta siitä enemmän myöhemmin kun itsekin saan vastauksia moniin kysymyksiin. Sen enempää en kerro perheasioistamme ja siitä miksi menen jo töihin, mutta jos olisin itse saanut valita, niin olisin ollut ilman muuta kotona sen 3-vuotta. Niin kuin varmasti suurin osa meistä äideistä olisikin.

Pojulla ei olekaan tässä kuussa neuvolaa, joten tiedän vain uuden painolukeman joka satuttiin ottamaan samana päivänä kun kävimme pojun kanssa lääkärissä:
Paino: 8900g (9kk:7960g)
Paino otettu kotipuntarilla, joten jännä nähdä mikä lukema on seuraavalla neuvolakäynnillä.
 
Saimme sunnuntaina lääkäristä päivystyspakkauksen antibioottia pojun korvatulehdukseen ja lääkäri kirjoitti siihen määrän mitä annetaan. No, tietenkin käytimme lääkkeen loppuun ennen kuin haimme torstaina uuden purkin apteekista. Mies ihmetteli illalla, että apteekista saatu lääke olikin 50mg sijasta 100mg ja lääkemäärä sama. No, tuo apteekin antama oli oikein, joten poju oli saanut lääkärin määräämää lääkettä torstaihin asti puoli-annoksia. Oikea määrä olisi kuulunut olla tuota 50mg vahvuista lääkettä kaksinkertaisesti, mutta lääkäri ei ollut tätä huomioinut, emmekä mekään olleet potilasohjetta lukeneet. Siis sitä lappusta joka korvaa reseptin. Pojun kuuri nyt pitkittyi tiistaille. Reppana pieni, mutta kyllä tästä lähin vertaan potilasohjetta ja lääkepurkkia keskenään vaikka lääkäri kirjoittaisi mitä. Aluksi pojun vatsa meni antibiootista sekaisin, mutta kun hain rela tippoja niin nyt vatsan toiminta on ollut ihan normaalia. Korvakontrolli onkin sitten 1.11.
ALLERGIA:
Tällä hetkellä pojulla on vain atooppista ihottumaa, suurimmaksi osaksi selän puolella. Iho hyvä, eikä ole paljoa nyt pulautellutkaan. Ihanaa, kun pyykkiäkin tulee olevinaan niin vähän.
 
Poju syö nyt: Nutrilon pepti 2, Tattaripuuro, Peruna, Riisipuuro, (Bataatti) tuli runsasta pulauttelua - on vähän tauolla, Parsakaali, Porsaanliha, Banaani, Mustikka, Bataatti-kesäkurpitsa sose, Maissinaksut, vähän Päärynäsosetta. Kukkakaalista saa niin paljon ilmavaivoja etten ole sitä oikein antanut. Omenasosetta olen laittanut välillä vähän aamupuuron joukkoon.
Saa myös vehnäleipää, kurkkua, viinirypäleitä - ihan pieniä määriä.
Kokeilussa: Huomisesta alkaen seiti, Kokeilin kaurapohjaista mustikka-vadelma jogurttia, mutta ihoon tuli allergialäiskiä.
Täysin kielletty: Maito, Kananmuna, Luumu, Broileri / Kana, Naudanliha, Porkkana, Kaura (nämä testasin tässä kuussa ja tuli runsaasti allergialäiskiä iholle).
Allergiaoireita / Pulauttelua / Ihottumaa tullut näistä: Persikka, Mango, Ruusunmarja/Vadelma, Kasviskinkku herkku.

Ensimmäistä kertaa ravintolassa.
 
Olen yrittänyt kasvattaa pojun ruokamääriä, mutta jos aamuisin annan 30ml enemmän maitoa, niin pulauttelee heti. Kun taas jos annan 30ml vähemmän, niin kaikki pysyy sisällä. Voiko olla noin pienestä määrästä kiinni? Näillä nyt mennään. Olen katsonut parhaaksi, että se ruoka pysyy sisällä kuin sen että annan liikaa ja pulauttelee. Paino kuitenkin nousee mukavasti, joten se kertoo kaiken, että poju saa tarpeeksi ruokaa.

Edelleen täällä kontataan ja noustaan joka paikkaa vasten seisomaan. Nyt on seisonut välillä jo kymmeniä sekunteja ilman tukea. Poju rakastaa lauluja ja laululeikkejä. Pallo on aivan ykköslelu, sekä muumi läppäkirja.
PÄIVÄRYTMI:
Herätään klo.8-10
Puuro ja maito
Klo.11.30-12.30 Kasvissose ja päiväunille omaan sänkyyn tai ulos rattaisiin
Herätään klo.13-14 (nukkuu max.1,5h)
Klo.14-16 hedelmäsose / hedelmää + maitoa
Klo.16.30-17.30 maitoa
-> päiväunille sisälle, josta herätään klo.17-18.30 (nukkuu max.1,5h)
Klo.18-19 lihasose ja maitoa
Klo.21-21.30 maitoa ja puuroa, jonka jälkeen nukkumaan.

Päiväunet ovat yleensä 40 minuutin mittaisia. On ihan luksusta jos poju nukkuu yli tunnin unet. Nyt pari päivää poju ei ole meinannut millään saada itse unen päästä kiinni niin kuin aikaisemmin. On pitänyt monta kertaa laittaa tuttia ja pieni nukkuasentoon tai nukuttaa. Tänään päivällä luovutin kun toinen hihkui sängyssään, puin pojulle vaatteet ja menin pienelle kävelylle. Ehdin postilaatikoille kun toinen jo kuukahti. Nukkuikin tunnin unet ulkona. Illalla sama rumba, mutta nukahti muutaman tutin laiton jälkeen itsekseen. Poju ei itke eikä huuda, vaan touhaa ja nousee ylös sängyssään.
 
 Yöllä on nyt herätty liian usein äheltämään ja seisomaan. Kahtena viimeisenä yönä on pitänyt nukuttaa pieni takaisin uneen, kun nousee muuten heti pystyyn. Kerran yössä syö, joskus harvoin kaksi kertaa.
 
Pojusta on kuoriutunut nyt ihanan iloinen, nauravainen ja touhuileva pikkujäbä. Ihannoi selvästi isoveljiään ja aina on hymy taattu kun veljet tulevat koulusta tai ilmestyvät jostakin. Pieni ymmärtää jo mukavasti huumoria, ei tarvitse kuin itse naurahtaa niin toinenkin nauraa. Tässä yksi päivä otin pehmeästä pallosta hampaillani kiinni ja ravistelin päätäni niin että pallo lensi. Voi ihanuutta, kuinka antaumuksellista kikatusta tämä sai pojussa aikaan. En ole koskaan aikaisemmin kuullut pojun nauravan ääneen näin paljon! Muutenkin kikattaa niin suloisesti ääneen - äitin pieni söpöliini!
 Poju on nyt alkanut päästämään erilaisia äänteitä, kuten anna-anna, tät-tät-tät. Kyllä on huimaa kehitystä tapahtunut pojun sosiaalisissa taidoissa.

2 kommenttia:

  1. Meidänkin vauva nauroi ekaa kertaa ääneen tänä viikonloppuna! Miehen kanssa katsottiin toisiamme ja sitten vauvaa -'tee se uudelleen, naura uudelleen'-, mutta ei. Oli se niin söpöä kikatusta! Hei minkäs kokoinen teidän poju oli syntyessään? Meillä neiti on niin iso (3kk neuvola 13.pvä, joten tarkkaa tämän hetkistä painoa en tiedä mutta 2kk oli jo 6200g). Mietin vaan, että minkä kokoinen tämä tulee vuoden ikäisenä olemaankaan.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ihanuutta, niitä nauruja kyllä odottaa vieläkin - vauvat ovat niin aitoja ja suloisia kun nauraa kikattavat :D Poju oli syntyessään 3548g ja 50cm, syntyi rv37+2, olisi ollut oikeilla viikoilla varmasti liki 4kg, niin kuin veljensäkin. Meidän poju on kyllä pituudeltaan kirppu, niin kuin äitinsäkin. Kyllä nuo painolukemat sitten tasaantuvat kun lähtevät liikkeelle, toiset vain ovat tykympiä paketteja kuin toiset ;)

      Poista